AttLevaMedIBM.blogg.se

Jag heter Ursula Rollbert. Jag har drabbats av en obotlig muskelsjukdom som heter inklusionskroppsmyosit (IBM). Min blogg ska handla om hur det känns att leva med en obotlig sjukdom.

Helt utmattad!!

Publicerad 2018-03-21 22:28:48 i Allmänt,

Jag är verkligen helt slut ikväll! Tänk att en "liten" dagsutflykt kan däcka en så... 
Dagen började bra - första morgonen på länge som jag slapp kräkas!! Visst var jag rosslig men som tur var så slapp jag spy upp en massa slem och äckelpäckel. 
Vi hade gott om tid. Jag skulle träffa min läkare kl 13. En bra tid. Man slipper gå upp och stressa iväg i ottan samtidigt som man kommer hem i vettig tid. Vi har drygt två timmars bilresa till Linköping. Men av erfarenhet vet vi att det kan bli lite svårt att hitta parkering bl.a.
Men allt flöt på bra. Jag hade min lilla bordsställning och pump med mig,placerade den på golvet framför mig och så kopplade jag mig och åt i stort sett hela vägen dit och sen hela vägen hem. 
Älskar min pump!!
Jag vill alltid ha med mig Lars in till läkaren. Mest för att jag vill att han ska få exakt samma information som jag får. Annars frågar han ut mig efteråt och då har jag glömt hälften!! Och så är det bra att även Lars får ställa lite frågor och sånt. Han grubblar ju givetvis på detta han också.... Att den ene i ett par blir sjuk påverkar ju bägge två nästan lika mycket. Särskilt när det handlar om det praktiska...
Under den dryga timmen vi var inne hos läkaren så pratade vi mest. Han ville veta hur det går för mig,hur jag mår och såna grejer. Jag och Lars hade ju några frågor vi funderat på också. Jag gillar de här besöken. Det kan verka som att vi bara sitter där och småpratar till ingen nytta. Men det är så fel det kan vara! Det ger mig så mycket att få prata med nån som vet och kan så mycket om denna märkliga sjukdom. Jag känner mig oerhört trygg med min läkare. Så en timme med honom gör mig lite lugn och trygg på nåt vis...kan inte förklara riktigt hur och varför...det är bara en känsla. Det är absolut värt uppemot 4 timmar i en bil!
Sen gör han några små tester på mig. Kollar styrkan i armar och ben. Och i fingrarna. Mina fingrar på vänster hand har knappt nån styrka kvar!! Jag kan ju inte knyta dem,spänna dem... Att bära nånting med vänster hand fungerar inte. Men det har det inte gjort på länge. Jag har inga större problem med det längre. Jag har hittat egna små knep för att kringgå problemet. Man blir väldigt uppfinningsrik när man är en sån här tjurkärring som jag är!!
Men så kom vi in på mina känsliga områden. Sånt jag mår sämst utav... Psykiskt!
Att prata.... Jag sluddrar. Talar otydligt. Tappar vissa ljud... och dessutom blir jag oerhört trött av att prata. Det känns som att luften tar slut och jag får syrebrist! Då sluddrar jag ännu mer. Detta är väl nån trist kombination som kommer utav att man mixar IBM med LAM!!😡
Men så tog jag upp det problemet jag mår allra sämst utav. Ingen i min närhet vill prata om det. De tycker att jag överreagerar,att jag överdriver.... de förstår inte att jag hänger upp mig på just detta. De tycker att det borde vara det minsta problemet.
Men för mig är det inte så!!
Jag mår dåligt av detta problemet!! 
Att musklerna i mitt ansikte fått mig att bli sned och att allt hänger...  Jag känner att jag inte har nån spänst i kinderna,det bildas blåsljud när jag pratar lite för länge. Jag kan inte forma läpparna,inte spänna dem så att mitt tal blir tydligt... Jag lider av detta!! Tycker det är oerhört jobbigt!  Att se bilder på mig själv där ena halvan av ansiktet trillat ner är fruktansvärt!!
Jag tycker det är så jobbigt. Jag blir så ledsen och känner mig så misslyckad...
När jag började reagera på hur sne jag blivit så försökte jag skoja bort det. Skickade selfiesar till mina barn och skrev: "Hahaha kolla vad sned er gamla morsa blivit!!" Det var väl en konstig reaktion kan man tycka. Men jag ville skoja bort det för att avdramatisera det...och om jag skojade om det själv så skulle de också kunna flina lite åt det.
Men de reagerade inte så!!
De tog väldigt illa vid sig och skällde ut mig... Det gjorde så jäkla ont!!
Sen dess har jag försökt att inte prata om det men jag ser ju hur jag ser ut varenda dag!! Och jag lider av det!! Jag drar mig t.o.m ifrån att gå/åka på/till ställen där det samlas mycket folk som jag känner... Vill inte att andra ska bli illa berörda av att se hur sjuk jag blivit. För nu syns det... Inte bara i mitt sneda ansikte. Jag rör mig i slowmotion. Är ständigt rädd för att ramla. Undviker att prata för jag vill inte att andra ska undra varför jag sluddrar så.
Jag tror jag är alltmer hänvisad till att leva mitt liv på nätet. Det skrivna ordet får bli mitt sätt att kommunicera. Att prata är nånting jag bör undvika...
Hursomhelst så pratade vi om detta problemet idag. Det kändes skönt att få berätta för nån hur jobbigt jag tycker det är. Och på nåt vis kändes det skönt att Lars var med och fick höra det också. När jag nämner det här hemma så brukar han bara vifta bort det...han förstår inte vilket stort problem det är för mig. Det förstår ingen. Alla jag nämner det för viftar bort det och säger: "äh det gör väl ingenting!!"
Jo det gör det.
För mig är det jättejobbigt att sluddra och vara sned i ansiktet...
Det är ju därför jag drar mig undan. 
Så länge jag är ensam så behöver jag ju inte tänka på det. 
När besöket var över gick vi till bilen och åkte hem.
Man passerar ju Jönköping när man åker mellan Linköping och Anderstorp. Och där bor Alma och Filip! Jag tänkte att vi kanske kunde stannat till hos dem en liten stund på vägen hem. Men som tur var kollade jag med Alma först och de hade fullt upp idag.
Då tänkte jag att vi kan ju stanna på A6 köpcenter!! Jippi!! Det är ju så kul!! Jag behöver nya byxor för jag har fått göra mig av med alla byxor som hade gylf och knappar....
Men visst ja!! Lars var ju med!! Och han älskar INTE att gå i affärer!’
Men han sa ändå "vi får se"👍🏼inte helt uteslutet alltså!!
Men gissa vad som hände???!
När jag satte mig i bilen på parkeringen i Linköping så var jag så trött,så matt,så totalt ointresserad av att gå på nåt shoppingcenter som man kan vara!! 
Jag ville bara hem!!!
Väl hemma så satte jag på mig den gosigaste flanellpyjamasen och raggsockar,la mig i soffan och där låg jag tills det var dags att gå upp och lägga mig i sängen!!
Och här ligger jag nu!! Redo att sova fem kvart i timmen!!
Godnatt😴

Idag är det dags!

Publicerad 2018-03-21 06:47:16 i Allmänt,

Dags för den årliga lilla resan till Linköping för att träffa läkaren på Neuromottagningen. Det är mest ett besök för att "kolla läget" lite. Se hur det går för mig,hur mycket sämre jag blivit på ett år. 
Jag vet inte själv hur mycket sämre jag blivit. Hade nog behövt "mäta" det på nåt vis... För känslan är att det är vissa saker som blivit sämre,att gå ur bilen,att gå uppför trappor och att resa mig ifrån soffa och stolar. Det har t.o.m blivit jobbigt att resa mig ifrån toalettstolen här på övervåningen och den har både förhöjd toasits och såna där handikappshandtag... Och så är det ätandet då. Jag äter nåt smörgåsrån lite då och då. Jag smakar av maten jag lagar. Men sen är det inte mer. Det funkar inte.
Så nog tycker jag att jag blivit sämre men skulle ändå vilja mäta det på nåt vis... Så att jag inte inbillar mig saker😬
Det ska bli spännande att höra vad läkaren i Linköping säger. Slår vad om att han tycker att det går sakta utför... Det är nog bara jag som får för mig att jag blir sämre o sämre...
I gårdagens inlägg var jag kanske alltför ärlig och öppen. Ångrar mig lite... Bör ju inte blanda in andra människor i min blogg. Det är inte schysst... 
Men nu är det gjort,
Nu går vi vidare.
Jag ska ligga här och äta och ladda för att sitta i bilen länge. Det kommer att bli en lång dag...

Ett litet litet hopp...?

Publicerad 2018-03-20 22:54:11 i Allmänt,

Ska vi börja tro att det blir vår i år också månntro??! Det har onekligen känts hopplöst ett tag nu! Man fryser ju snart ihjäl...usch...jag avskyr att frysa!!
Hursomhelst så började jag piffa till vårt hus med lite påsk-och vårpynt idag. Jag har gått runt och småpysslat med sånt hela dan. Det är så mysigt. 

(null)

Däremellan har jag ju suttit i soffan och "ätit" och målat meningslösa teckningar. Det är en sån extremt skön avkoppling så det går inte att beskriva. Varje gång jag måste sluta så längtar jag till nästa gång!! Att halvligga med blocket lutat mot låren och bara måla måla måla är så härligt!! Tyvärr vet jag inte vad jag ska göra med alla bilder... Men de åker väl ner i pappersåtervinningen sen!
På tal om den!! 
Jag har ju blivit riktigt duktig på att sortera vårt skräp. Jag har gjort i ordning en liten återvinningsstation i vår kökssoffa. Där står tre kassar som jag fyller med glas,papper och plast. Och min tanke är att jag ska åka iväg med dem när de blivit fulla... Men nu har det ju varit så kallt. Och massa snö... Så jag har liksom väntat... Det blev väldigt fullt!! Och med tanke på att min sondmat paketeras i kartonger så blir det snabbt rejäla högar till pappersåtervinningen. De får inte plats i kökssoffan! Istället har jag burit ut dem i min bil... och dit har jag burit de andra återvinningspåsarna också.
Och pantflaskorna...
Och med tanke på att jag inte längre orkar öppna bagageluckan i min bil så måste jag ställa in allt i baksätet.
Man kan tro att jag har en Volvo!!
dvs en rullande container Hahahaha!! Var det inte det man kallade Volvobilarna på 80-talet??! Hahahaha!!! 
Ursäkta☺️men det där tyckte jag var kul!!
Vad jag ville få fram var att hela min bil är en återvinningsstation nu!!
Jag måste köra iväg med skiten! Tyvärr vet jag med mig själv att det lär inte hända förrän den eländiga snön är borta!!!
Att jag inte längre orkar öppna min bagagelucka är ju ett bekymmer i sig. Det är mycket med bilen som är ett bekymmer... Att låsa upp den. Orkar inte trycka ner lås-upp-knappen... Att ta mig ut ur bilen...ett helvete!! Och nu när det är halt ute alltsomoftast så är det än mer besvärligt. När jag ställer upp dörren på det mesta,sätter ut benen lite kobent så glider fötterna iväg ut mot sidorna om det är halt på backen...
Äsch!! Det är så mycket jag hoppas ska bli bättre när våren kommer!! Det här måste varit en av de jävligaste vintrar jag upplevt!! Blir det inte vår snart så blir jag galen!! 
Måtte den bara leva upp till mina förväntningar...orkar inte bli besviken. Igen.
Idag har jag gått och funderat på en annan grej. Och det här är väldigt personligt och väldigt ärligt. Kanske dumt att dela med mig utav...men jag grubblar så mycket på det.
Hur kan Lars orka leva med mig?! Vad får han ut av det?! 
Om det hade varit tvärtom,att Lars hade varit såhär sjuk och oförmögen att reda sig själv- hade jag stannat kvar då??!!
Helt ärligt så vet jag inte!! 
För vad är det för liv han tvingas leva pga mig och mina jävla problem????
Han är ju aldrig fri. Han oroar sig konstant. Han litar inte på att jag gör allt jag borde. Han måste sköta om mig och massa grejer runtomkring mig. Jag hade aldrig klarat mig utan honom!! 
Men hade jag orkat göra allt det han gör för mig,för honom...? Jag är inte säker... och det får mig att skämmas. 
Kanske är det sjukdomen som fått mig att bli såhär trött. Och egoistisk. 
Jag var inte sån här innan jag blev sjuk. Då såg jag inga problem med att fixa o dona åt andra. Jag hade hur mycket energi som helst. Idag orkar jag inte ens tänka på att försöka sköta om vissa saker... Är det lathet? Bekvämlighet? Eller varför är jag sån nu?!
Jag tycker så förbannat synd om Lars som ska behöva stå ut med mig och alla mina problem och tillkortakommanden!! Hur orkar han??! 
Jag erbjöd honom att lämna mig. Sa rent ut att om han känner att han inte orkar med mig och allt runtomkring mig så förstår jag honom och tycker att det är helt ok om vi delar på oss.
"Det blir ingenting med det!!" var hans svar...
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Jag tror att det är det som kallas kärlek☺️

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela